top of page

В Українському домі відбувся кіноконцерт "Українське кіно. 900 аргументів Кіностудії Олександра

В Українському домі відбувся кіноконцерт "Українське кіно. 900 аргументів Кіностудії Олександра Довженка".

Відкриття заходу провів директор Українського дому Юрій Іванович Стельмащук:

«Сьогодні особливий день, адже цей кіноконцерт припав на день урочистого вшанування пам’яті Святого Андрія Первозданного. Думаю, що це не просто так, тому що головне - це дух, і якщо цей дух забирають, людина стає рабом, вона припиняє боротись, творити та розвиватись.

Сьогодні Довженко є прикладом того, що потрібно боротися, не дивлячись на ті умови, в яких ми знаходимося. В порівнянні з іншими, більш фінансово стійкими країнами, Україна виграє наявністю незламного та здорового духу: духу християнства, де є любов і повага до батьків, а також один до одного. Ми запланували цей захід тому, що всі фільми, зняті в стінах кіностудії Довженка, говорять про традиції та відносини нашого народу, а також гуртують його. Сьогоднішній день пам’яті Андрія Первозданного говорить про те, що вищою цінністю для кожного з нас є людина… І я відчуваю, що з цього моменту ми будемо більш активними, та почнемо створювати свої продукти, які будуть надихати та проповідувати ті цінності, що нас об’єднують…Разом ми зможемо рухатися в тому напрямку, заради якого ми живем…І кожен з нас гідно виконає свою місію на тому місці, на якому він є…»

Національна кіностудія О. Довженка налічує більше, ніж 900 кінострічок, кожна з яких є неабияким проявом класики українського та світового кінематографу. Український кіноматограф сьогодні – це не тільки витвір мистецтва, але й наша історія та культурно-духовне надбання.

Впродовж свого творчого життя Олександр Довженко неодноразово піддавався критиці на сторінках преси. Знищення його, як творця та українського кінематографу в цілому, почалося ще з радянських часів. Так, у 1930 році, після виходу на екрани фільму «Земля», що був присвячений колгоспному селянству, відомий поет Дем'ян Бідний від імені Володимира Леніна надрукував у газеті «Известия» дуже негативний відгук, що називався «Філософи». Ця публікація настільки вразила Довженка, що той навіть хотів накласти на себе руки…

Саме тому, головною метою кінофестівалю "Українське кіно. 900 аргументів Кіностудії Олександра Довженка» є привернення уваги до Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, як символу українського кіно та гордості держави, в рамках культурно-просвітницького проекту "Благословенна Україна. Традиції і сучасність"

Оксана Старак, продюсер проекту та автор ідеї проекту "Благословенна Україна. Традиції і сучасність" наголосила на тому, що: "…Це вже не перший захід в рамках проекту "Благословенна Україна. Традиції і сучасність". Зараз кінопростір стає порожнім, вітчизняна кіноіндустрія практично не розвивається, проте є величезний кінофонд, яким можна пишатися. Саме для привернення уваги суспільства і керівництва держави ми і організували цей захід".

Координатор проекту Влада Литовченко зазначила, що «..Завданням проекту є саме популяризація українського традиційного кіно, а також створення майданчику для обміну досвідом між кінематографічними метрами та талановитою молоддю...».


bottom of page